IoT Forum BG

Последни дни преди края на конкурсите за нощ на учените + програма за събитията в МГУНа 27 септември България се включва с по-богата програма от всякога преди в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа.
Програмата тази година обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на кораб и дори миниподводница.
До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени.

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.
Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH.
В Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ основната част от събитията ще започне в 16:00 часа в градинката и площада пред Ректората, както и на спортното игрище.
В рамките на официалното откриване ще се проведе награждаване на участниците от проведения конкурс „Богатствата на Земята и човешкият прогрес – 2019“. Предвидени са следните събития:
Живата eнергия - получаването на енергия от отпадъци чрез производство на биогаз, енергията от микроводораслите за добив на биогорива и електроенергията от биогоривни клетки са реална алтернатива за енергията на бъдещето. Научете повече от преподаватели, докторанти и студенти от катедра „Инженерна геоекология“.
Научно казино КОСМОС - петото издание на този увлекателен образователен формат акцентира върху космическата и спътниковата геодезия. Заложете знанията си за спътниците от системите GPS, GLONASS, COPERNICUS, HIPPARCOS и други, отговорете на въпроси и спечелете космически награди. Открийте спътника на небето чрез интерактивната онлайн платформа и мултимедия, вижте космически снимки с висока резолюция или уловете сигнал чрез осигурен професионален GPS приемник. Залаганията ще се извършват върху истинска рулетка (реквизит на Киноцентъра в Бояна). Участващи учени: доц. д-р инж. Аспарух Камбуров, гл. ас. д-р инж. Наталия Александрова и ас. д-р инж. Таня Славова. Събитието е част от честванията по повод 100–годишнината на Международния астрономически съюз.
Чудесата на физиката - любопитни ли сте как работи светът около вас? Приложете своите познания за физичните закони и явления, за да обясните принципа на действие на демонстрираните уреди и устройства. Участващи учени: доц. д-р Пламен Савов и доц. д-р Майя Вацкичева.
Съвременните алхимици - потопете се във вълшебния свят на химията и разкрийте тайните на алхимиците и философския камък. Насладете се на избрани химични експерименти, които ще внесат много цвят и настроение и ще запалят искрата на любопитството както у малки, така и у големи. Участващи учени: гл. ас. д-р Господинка Гичева и гл. ас. д-р Любомир Джерахов.
Нощ с науки за Земята - България е един геоложки музей на открито. На малката й територия се разкриват всички разновидности на магмените, седиментните и метаморфните скали с възраст от Протерозоя до днес. Музеят по геология и палеонтология е събрал част от това разнообразие, което включва вкаменелости от отдавна изчезнали видове и родове, артефакти от глобални катастрофи, като например „метеоритът убил динозаврите“, и богато илюстрирани витрини с безброй образци от всички континенти на света. Участващ учен: проф. дгн Димитър Синьовски.
Демонстрация на ефектни експлозии - подгответе се за пиротехническо шоу в двора на университета, водено от световно име в тази област – д-р инж. Петър Шишков. Събитието ще включва имитационни взривявания на заряди върху различни модели, както и безопасна демонстрация на въздействието на взрива с помощта на специални ефекти.
Мини футбол - за любителите на минифутбола, стрийтбола и джитбол (футболен тенис) ще бъде организирана демонстрация на приложението на пирамидално-състезателния мето...

Read More

Read More

Позициониращи модули на u-blox са интегрирани в дроновете на Quantum-Systemsu-blox получи още едно признание за своя прецизен GNSS модул ZED-F9P, който осигурява точност на позициониране на ниво сантиметър в рамките на секунди. Германската компания Quantum-Systems, специализирана в разработката и производството на електрически VTOL самолети (с вертикално излитане и кацане) за гражданската авиация, интегрира модула в своите най-нови електрически безпилотни летателни апарати Tron F90+.

Тези модерни дронове с размах на крилата 3,5 м развиват скорост до 160 км/ч и могат да летят до 100 км. Те са предназначени за изпълнение на спешни логистични дейности като транспортиране на запаси от кръв до отдалечени места, както и за задачи, свързани с минното дело и селското стопанство.

Tron F90+ е най-новото допълнение към решенията за електромобилност на Quantum-Systems, предназначени за превоз, проверка, проучване, картографиране и разузнаване при неблагоприятни условия, включващи също безпилотните летателни апарати Trinity F9, Scorpion и Vector. Всички те разполагат с високоточната GNSS технология u-blox F9.

Основното предизвикателство, с което се сблъсква инженерният екип на Quantum-Systems при разработката на Tron F90+, е свързано с вертикалното излитане/кацане и достъпа до достатъчно точни данни за позицията, които гарантират, че тези операции винаги ще се осъществяват безпроблемно. Посредством широколентова кинематика в реално време (RTK) и мобилни данни, достъпни от ZED-F9P, е осигурена необходимата корекция на позиционирането и пилотът може да извършва и най-трудните маневри, като абсолютната точност на позицията е сведена до 3–5 см. Това ниво на точност означава, че модулът на u-blox е около 100 пъти по-прецизен от стандартните GNSS решения на ниво 3-5 метра.

http://electronics-bulgaria.com/article/3199-pozicionirashti-moduli-na-u-blox-sa-integrirani-v-dronovete-na-quantum-systems

Read More

Пазарът на носима електроника с 85% ръстПрез второто тримесечие на 2019 г. пазарът на носима електроника (wearables) е нараснал с 85,2%, достигайки 67,7 млн. бр. доставени продукта според проучване на IDC.

Устройствата за носене на ухото (еarwear/hearables) са сред най-бързо развиващите се продуктови сегменти, като завоюват 46,9% от общия пазар спрямо 24,8% преди година. Редица клиенти са закупили своето второ носимо устройство за ухо като допълнение към вече закупен часовник или гривна.

Apple има дял от 50,2% през тримесечието. Нови продукти като актуализираните AirPods и най-новите от гамата Beats помагат на компанията да регистрира 218,2% ръст в сравнение с миналата година.

На второ място е Samsung. Слушалките Galaxy Buds са едни от най-популярните на пазара, тъй като се продават в пакет с новия смартфон на компанията.

AirDots на Xiaomi (наред с други модели) помогна на компанията да спечели третата позиция. Xiaomi продава своите изделия основно в Китай.

На четвърто място е Bose, като QC35ii и SoundSport Free са два от най-популярните им продукти през тримесечието. Новите Headphones 700 и предстоящите Earbuds 500 се очаква да помогнат на компанията да продължи растежа си.

ReSound, компанията майка на Jabra, завършва топ 5 с 5,1% дял и 132,9% ръст. Elite Active 65t на Jabra стават изключително популярни като алтернатива на Apple AirPods.

http://electronics-bulgaria.com/article/3197-pazarat-na-nosima-elektronika-s-85--rast

Read More

Nokia изгражда LTE мрежа в медна кариера

Обектът в Перу се намира на надморска височина от 4600 метра


Лас Бампас в Перу е деветата по големина медна мина в света

Nokia и перуанският мобилен оператор Telefónica Peru ще изградят частна LTE мрежа в медната мина Лас Бампас в района на Перумак, съобщиха от финландския производител на телекомуникационно оборудване.

Лас Бампас е деветата по големина медна мина в света, а новата LTE мрежа ще позволи използването на повече цифрови технологии в минното дело, както и изпълнение на проекти, свързани с автоматизацията в отрасъла.

Nokia отговаря за техническата част на проекта. Тя ще инсталира базовите станции на клетъчната LTE мрежа в кариерата, която се намира на надморска височина от 4600 метра. Освен това финландската компания ще осигури техническа поддръжка и обучение на персонала, който ще обслужва мрежата в бъдеще.

Новата мрежа ще позволи внедряване на допълнителни функции за сигурност в мината Лас Бампас и ще намали експлоатационните разходи за безжични комуникации, в сравнение с настоящото решение, което се основава на стандарта TETRA. Мрежата ще осигури комуникации за няколко хиляди работници и оборудване.

Минното дело в съвременния свят изисква висококачествена безжична комуникация на голяма площ. Частните мобилни мрежи предлагат сигурно и надеждно покритие, допълвайки Wi-Fi мрежите.

https://technews.bg/article-119269.html

Read More

Autonomous Driving System Software Engineer, Вистеон Електроникс България ЕООДAutonomous Driving System Software Engineer

Visteon Bulgaria is a global technology company that designs, engineers and manufactures innovative cockpit electronics products and connected car solutions for most of the world’s major vehicle manufacturers.

Your responsibilities:
*Specification, definition of requirements and documentation of drivers and sensor interfaces together with the system and requirements engineers.
*Development of safety critical software to read from and configure Lidar, Radar, Cameras, GPS and IMU sensors supporting Linux/QNX or Autosar.
*Development of supervision, data verification and system status verification software components for Linux/QNX or Autosar.
*Adaptation and performance optimization of software components for DriveCoreTMCompute.
*Analysis and verification of drivers and target packages to ensure the required functionality.
*Modification, extension and development of software tools for visualization, logging and analyzing of target system memory, CPU and stack usage.

Your qualifications:
*University degree in computer science/engineering, automation engineering, electrical engineering or similar.
*Experience in developing and debugging object-orientated software in C++.
*Experience with the development of safety critical source code is a plus.
*Experience with writing software for Linux/QNX or Autosar is a plus.
*Experience with agile development, test driven development and continuous integration.
*Language skills: Fluent in English.

Your benefits:
*Possibilities for career development in international company;
*Professional development based on up-to-date training opportunities and expertise;
*Competitive remuneration package with pool of benefits and incentives schemes at place;
*Open and friendly working atmosphere;
*Social activities.

https://www.jobs.bg/job/5034529

Read More

Някои особености около „изчезването и завръщането“ на системата ГалилеоПетък, 13 Септември 2019

Европейската система за спътникова навигация "Галилео" (Galileo) спря работа за седмица заради техническа неизправност през юли. На 18 юли всичко бе възстановено. Първоначално не бе ясна причината, а ден по-късно бе съобщено, че аварията е "свързана с наземната инфраструктура" на системата. Единствената услуга, която не е била засегната, е за търсене и спасяване (Search and Rescue - SAR) не е засегната и работи.

Системата за спътникова навигация "Галилео" стартира през 2016 г. и се очаква да заработи на пълни обороти през 2020 г. Тя има за цел да подобри навигационните услуги на Стария континент и да прекрати зависимостта от американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската Бейдоу. Ще се използва от гражданите, бизнеса, правителствата и военните. В момента навигационната система е в тестова фаза.

Всички потребители на системата са били прехвърлени към американската GPS и са усетени съвсем леки отклонения от точността. Въпросът обаче колко сме зависими от навигационните системи е открит и не е ясно как би действал светът при проблем с GPS например.

Оказва се още, че доста от потребителите на системата са получили съобщението за излизането й от строя няколко дена по-късно, а не веднага. И всичко това е било пиар акция. Съобщението, което получават абонатите, е, че може да се усетят смущения в качеството.

Друг извод е, че всъщност Галилео е дублирана от GPS и дори може да се каже, че няма нужда от нея.

Въпреки това най-важното за Галилео е, че тя е гражданска изцяло, за разлика от трите останали глобални навигационни системи, които във всеки един момент могат да бъдат спрени или точността им да бъде намалена, а това не бива да се забравя, отбелязват експертите.

Същевременно Китай не спира развитието, а напротив - китайската система за глобално позициониране „Бейдоу-3" (BDS-3) трябва бъде завършена през 2020 г., когато ще включва общо 35 сателита, информира Радио "Китай". Към момента страната е разгърнала три системи – BDS-1, BDS-2 и BDS-3, за да осигури надеждни услуги за позициониране и навигация за целия свят, съобщи Дзин Шуангън от Шанхайската астрономическа обсерватория на второто изложение Бейдоу, което се проведе в Нанкин. „Традиционните услуги за навигация, които осигуряват сателитите, трудно работят във вътрешността на сгради, под земята, под водата и на някои други локации. Там нашата система дава по-добри резултати", похвалва се Дзин.

По време на тридневното изложение в Нанкин бяха представени най-новите тенденции, теории, технологии и приложения на Бейдоу. В него участваха над 400 компании от сфери като производството на дронове, безпилотни кораби, картографиране и интелигентна роботика и превозни средства.

https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7688-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%E2%80%9E%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE%E2%80%9C-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BE

Read More

Китайска конкуренция на Google Maps

Китайският технологичен гигант Huawei разработва своя картографска услуга Map Kit, която хвърля ръкавицата на Google Maps.

Услугата е предназначена за разработчици на софтуер, които могат да използват уличната навигационна система на Huawei в своите приложения, вместо да изграждат свои.

China Daily съобщава, позовавайки се на изпълнителния директор на Huawei, че Map Kit ще поддържа "карти с увеличена реалност", без да предоставя допълнителни обяснения.

Според публикациите, Huawei ще се свърже с локални картографски услуги, за да получи картографските си данни, а също така си партнира с руския интернет гигант Yandex, който предоставя API и услуги за картографиране.

Map Kit ще бъде представен през октомври, ще обхване 150 държави и региони и ще бъде наличен на 40 езика.

https://www.geomedia.bg/novini/item/7689-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-google-maps

Read More

Ясни са големите победители от първия АгроХакатон у нас

Кой спечели първо място с парична награда от 15 000 лв.?AgriTechHack – първият по рода си АгроХакатон у нас приключи след 28 часа неуморна работа от над 60 IT специалисти. Всички те се бориха за куп награди, но основната цел на събитието беше една – програмистите да разработят и представят идея или цялостни решения, които да са в полза на земеделските производители в страната.

В рамките на два дни участниците имаха уникалната възможност да обменят опит и знания, и да работят под менторството на топ-експерти в сферата на технологиите и тяхното приложение в агро-хранителния сектор.

По-рано днес ви представихме ексклузивно проектите, които участваха в надпреварата. Време е да разберете и кои са победителите в Хакатона. Наградният фонд на първия Хакатон у нас, е в размер на 22 000 лева, от които 20 000 лв. осигурява AgroHub.BG чрез проекта SMART AGRI HUBS по европейската програма „Хоризонт 2020“. Останалите 2 000 лв. са осигурени от банка ДСК.

Ето и победителите:
На пето място са специалистите от BеVine. Те печелят участие в WUR Life Sciences Farm Hack в Холандия, където победителят ще може да спечели допълнителни 10 000 евро.  Проектът на BeVine е за софтуерен и хардуерен анализ на данни от лозови масиви. Специалистите са открили база данни на болести по листата и са я интегрирали в проекта си. Чрез снимане на листата и чрез автоматично снимково разпознаване, лозарите ще могат да получават информация дали дадено насаждение е болно и от какво.

На четвърто място е отборът на The Bees. Тяхната идея за приложение, което да засича аномалиите при данни в пчелни кошери и метеостанции, с цел превенция, грабна журито. Благодарение на това те ще имат възможност да представят идеята си в Министерство на земеделието, храните и горите.

На трето място отново са специалистите от BeVine. Те печелят и парична награда от 2 000 лв., с което да подпомогнат доразработването на проекта си.

Второ място зае TehnoLogica. Техният проект е за open source инструменти за данни, които да идват от трактора. Ще се анализират голям брой от данни за голям период от време, за да се даде информация, например, колко време е стояла дадена машина на полето, без тя да бъде използвана. Тяхната награда е 5 000 лв.

Голямата награда на първия по рода си АгроХакатон у нас грабна екипът на ONE – двама братя. Техният идеен проект е за проследяване на производството на продукти. По този начин потребителите лесно ще могат да разберат дали купуват местна продукция и дали тя е прясно произведена. А в същото време, производителят ще може да печели повече заради добрата си репутация. Братята Александър и Борис Брестнички получават парична награда в размер на 15 000 лв.

Агри.БГ е официален медиен партньор на събитието.

https://agri.bg/novini/yasni-sa-golemite-pobediteli-ot-parviya-agrohakaton-u-nas

Read More

Навигация

[0] Forum

Премини на пълна версия