Автор Тема: "Трелеборг" удвоява производството на силиконови изделия в Перник  (Прочетена 51 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dimitar

  • Owner
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 627
  • Рейтинг: +0/-0
  • Пол: Мъж
  • Място: София
Компанията инвестира над 4 млн. лв. в новия си цех и ще наеме още 60 работници


Растящото търсене на силиконови изделия в света отваря широки врати и за следващо разширение на завода, смята управителят на "Трелеборг сийлинг солюшънс Перник" Александър Колев (вляво)

"Трелеборг сийлинг солюшънс Перник", която е част от шведската група Trelleborg, ще удвои производството на силиконови изделия тази година с изградения нов цех в града. Инвестицията в проекта е над 4 млн. лв. и е изпълнен за година. Заради растящото търсене на силиконови продукти в световен мащаб компанията вече се подготвя и за следващото си разширение, като е купила допълнителен парцел в съседство.

Разширение

Новият цех ще добави 1200 кв.м производствена и складова площ към съществуващото предприятие, с което производственият капацитет ще се увеличи двойно спрямо края на 2018 г. Освен два цеха за уплътнения заводът има и инструментален цех, където се правят матриците за производството. "Тази инвестиция ще създаде 60 нови работни места над сегашните 160", каза управителят на дружеството Александър Колев. По думите му компанията все по-често успява да си намери необходимите кадри в района въпреки конкуренцията на столицата. Всяка машина се обслужва от екип от 4-ма оператори, както и техници и настройчици, тъй като заводът работи непрекъснато на четири смени.

Причините шведската група да реши да инвестира в разширяване на българското си производство са няколко. "Миксът ни от критерии включва цената на земята и изграждането на базата, местоположението в близост до София, изградената инфраструктура и потенциалът на трудовия пазар в целия регион", посочи Кристиан Брок, президент "Глобални производствени дейности "Еластомери" в Trelleborg.

Растящ пазар

Заводът в Перник е част от звеното за уплътнения на шведската група, като подобни предприятия Trelleborg има още в Швейцария и САЩ. Предприятието произвежда технически изделия от течен силикон, както и двукомпонентни изделия (в комбинация с пластмаса или метал), които се използват в автомобилостроенето, медицинската и санитарна техника и оборудване, домакински електроуреди и др.

Най-големият обем от продукцията обаче е за автоиндустрията. Компанията работи като поддоставчик от второ и трето ниво, като произвежда кабелни уплътнения, които се влагат в електрическата част на автомобилите. "С все по-масовото навлизане на електрическите автомобили перспективите ни за растеж се увеличават значително", каза Колев за "Капитал". По думите му голям потенциал има също в медицината, хранителната и други индустрии, тъй като характеристиките на силикона го правят широко приложим в много сфери, постоянно се откриват и нови приложения. "Това отваря широки врати пред нас и затова се готвим за този ръст", добави той. Компанията вече е купила съседния парцел от 8 дка от общината. Там ще се случи и следващото разширение.

Двуцифрени темпове

И в момента продажбите на "Трелеборг" растат с двуцифрени темпове. Оборотът на компанията за 2018 г. е около 12 млн. лв., което е ръст от 20% спрямо 2017 г., когато също беше отбелязано подобно увеличение. Над 90% от продукцията е за износ, основно в Западна Европа, но също и Китай. В България компанията доставя изделия единствено на "Идеал стандарт - Видима".

Предприятието в Перник, което преди се казваше "Силкотех", беше създадено от швейцарска семейна фирма. През 2011 г. Trelleborg купи 50% от него, а от 2015 г. е едноличен собственик. Отделно от това групата има и търговско дружество - "Трелеборг сийлинг солюшънс България", което е базирано в София.

Trelleborg работи в пет основни направления, като предлага индустриални решения на базата на полимери за уплътняване, изолиране и защита на критични приложения. Групата има 120 производствени предприятия в 51 страни и над 24 хил. служители. Оборотът й за 2018 г. е 3.2 млрд. евро.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/05/29/3913314_treleborg_udvoiava_proizvodstvoto_na_silikonovi/
„Прогресът е пътят от примитивното през сложното към простото.“