Обяви за работа

Потребители
  • Общ брой потребители: 5
  • Latest: StevensaL
Stats
  • Общ брой публикации: 630
  • Общ брой теми: 629
  • Online Today: 7
  • Online Ever: 13
  • (Август 30, 2019, 01:04:36 am)
Потребители онлайн
Users: 0
Guests: 3
Total: 3

Страници: 1 ... 23 24 [25]


Представяме ви образци на интелектуална селскостопанска техника, които ще заменят човешкия труд и ще способстват да се увеличи производителността и добивът на култивираните растения

Земеделската индустрия е обещаващ пазар за внедряване на разработки в областта на роботиката, с което се създава високоинтелигентно производство. През последните години в селскостопанския сектор проектирането на роботизирани устройства е в непрекъснат подем.

Техниката е предназначена за извършване на повтарящи се операции в отглеждането на културите. Основната цел е да се замени човешкия труд, да се намали вредното въздействие на химикалите върху хората и околната среда, да се увеличи производителността и добивът на култивираните растения.Унищожители на плевели

Днес основният метод за справяне с бурените и паразитите на полето е третирането им със специални химикали. Последните оказват влияние не само върху вредните, но и върху отглежданите култури, навлизат в почвата и заедно със селскостопанските продукти – в храната на човека. Следователно, традиционното плевене е естествен и екологично чист начин за тяхното унищожаване, защото включва изтръгване на плевелите от земята заедно с корените. Възможно е бурените да бъдат отстранени чрез по-практичен начин – предварително прерязване и набиване в почвата. И тук в помощ на земеделеца идват роботите…

BoniRob плеви 1,75 растения за секунда

За да улеснят плевенето, водещите немски компании Amazone и Bosch заедно с два университета са разработили автономна роботна платформа BoniRob, специално оборудвана с модул за механично унищожаване на плевели. Принципът на действие е прост – остава изпълнението. В автоматичен режим, роботът разпознава плевелите по формата на листа с помощта на камера с висока резолюция. Използвайки ударния си инструмент с диаметър един сантиметър, той ги забива в земята на дълбочина три сантиметра, като отделя около една десета от секундата на растение. Устройството се справя и с по-избуяли бурени.

Освен това апаратът е проектиран да измерва състоянието на почвата и опръскването на растенията. В зависимост от вида на работата на платформата могат да се избират съответните модули. Устройството има собствена навигационна система, способна е да определя GPS координатите на селскостопанските култури, да създава карти на извършената работа и да подготвя необходимата документация. Роботът BoniRob вече е тестван на поле с моркови, където разстоянието между корените достига два сантиметра, а плътността на плевелите е около 20 растения на квадратен метър. В такива комплексни условия машината не изпитва никакви затруднения. Максималната работоспособност е почистването на 1,75 растения за секунда при движение със скорост 3,7 см/сек.

В допълнение, универсалната платформа е в състояние да премести полезен товар до 150 кг, а генераторът ѝ– да осигури енергия за продължителна работа в продължение на 24 часа с едно зареждане. Основната идея за създаване на такова устройство е, че земеделският производител може да закупи само една платформа с няколко модула, от които се нуждае, и да наема при нужда други от специализирана организация. Днес фирмата производител тества робота в реални условия и разработва версия на по-малко габаритна универсална платформа и комплект сменяеми модули към нея. Целта е малките машини да функционират, не отстъпвайки на по-големите.Greenbot изпраща съобщения при възникнало препятствие

Холандската фирма Dutch Power Company е създала робот Greenbot, проектиран да извършва повтарящи се операции на полето в градините или в общинския сектор. Това е самоходна машина с четири колела, с монтирани предни и задни системи за обработващите инструменти. Промяната на посоката на движение се извършва чрез завъртане на предните, задните или всичките четири колела, както и по метода „рак”. В началото на работата операторът с помощта на конзолата записва в паметта на машината алгоритъм за преместване и изпълнение на целия цикъл от операции. След това роботът, по команда, самостоятелно изпълнява инсталираната програма, като сам реагира на възникващите бариери и други смущения, постъпващи от сигнали на сензорната система. Когато открие неизвестно препятствие, устройството спира и изпраща текстово съобщение до потребителя.

Предлагат се два модела на такова оборудване, различаващи се един от друг според общата ширина и тегло. И двете версии са оборудвани с 4-цилиндрови двигатели, които отговарят на изискванията на стандарта за...

Read More

0 коментари
Силен сигнал за експанзия на ALSO на пазара в Източна Европа


Сделка с българско участие раздвижи ИТ пазара в Източна Европа

Базирана в Швейцария компания с годишни приходи от над 9 млрд. евро придоби водещ ИТ дистрибутор в България. Стойността на сделката между ALSO Holding AG и Солитрон не бе съобщена в официалното изявление.

ALSO свързва доставчици и купувачи в ИКТ индустрията, като предлага на повече от 100 000 клиента достъп до хардуер, софтуер и ИТ услуги от над 550 производители. Клиентите на компанията могат да ползват и персонализирани услуги, вкл. в областта на логистиката, финансите и ИТ.

Технологичната компания е представена в 18 европейски страни и през 2018 г. има около 4 000 служители, а генерираните общи продажби са за около 9,2 милиарда евро. Главен акционер на ALSO Holding AG е Droege Group, базирана в Дюселдорф, Германия.

Солитрон е водещ ИТ дистрибутор у нас с оборот от 110 млн. евро и пазарен дял от над 30%. Компанията разполага с около 120 служители и продава продукти и решения от над 50 световни производители, наред с доставката на комплексни услуги, консултации и обучение. С придобиване на Солитрон, ALSO разширява източноевропейския си бизнес.

„Солитрон България е един от най-успешните и най-големи дистрибутори в България, с пазарен дял от над 30% и непрекъснат ръст през последните шест години“, каза Густаво Мьолер-Хергт, главен изпълнителен директор на ALSO Holding AG. „С придобиването изпратихме още един силен сигнал за нашата експанзия в Източна Европа“.

От 2015 г. България е един от шампионите на Европа по отношение на темповете на растеж и със силното си развитие се стреми към по-нататъшно намаляване на икономическата разлика с другите държави-членки на ЕС. Индустриалното развитие играе важна роля в този процес, а за него са необходими и нови технологии, коментираха от ALSO.

Продължителният висок ръст на Солитрон България отразява това развитие. С утрояване на продажбите само за седем години, компанията използва много добре възможностите си на пазара. Високият пазарен дял от над 30% е също добра основа за утилизиране на икономическото развитие на страната.

Сделката на Солитрон и ALSO подлежи на обичайно регулаторно одобрение. След приключване на придобиването на Солитрон и ABC DATA, ALSO ще бъде представена в почти всички страни от Източна Европа, с изключение на Русия.

Обемът на пазара в тези страни е общо около 30 милиарда евро, което дава обещаващи перспективи за растеж на дистрибутора на цялостни решения.

https://technews.bg/article-115938.html
0 коментари
Изпитват технологията на 50 добичета в Обединеното кралство


5G технологията обещава развитие на… „интернет на животните“

Десетки британски крави вече ползват мрежова технология от пето поколение (5G). Пилотният проект в няколко села на Острова цели да изследва предимствата на предаването на данни от датчици, поставени на животните, по 5G мрежа.

Технологията 5G повишава не само скоростта на предаване на данни през мобилните мрежи, но и разкрива нови възможности за развитие на интернет на нещата. В случая, става въпрос за… интернет на животните.

Компанията Cisco Systems, която разработва инфраструктура за 5G мрежи, е изградила тестващи 5G щандове в три селски района на Обединеното кралство по проект, финансиран от правителството, съобщи Ройтерс.

В центъра за селскостопанско инженерство Agri-EPI Centre, разположен в югозападната част на кралството, кравите са едни от първите потребители на 5G. Около 50 добичета от общо 180 в стадото са снабдени с ушни сензори за здравен мониторинг и интелигентни нашийници с 5G връзки, които контролират роботизирана доилна система.

Когато кравата е готова за доене, тя се приближава към портата на доилната платформа, която се отваря автоматично. Устройство разпознава кравата с цел точно фиксиране на доилната машина. Твърди се, че приспособленията не увреждат кравите, а наблюдението им позволява бързо откриване на признаци за нарушения.

Според организаторите, с подобни изпитания ще бъдат оценени ползите от предаването на данни от сензорите през 5G мрежа, вместо чрез PC-тата на фермата и сравнително бавната широколентова връзка.

Фермата, създадена от центъра Agri-EPI с подкрепата на Британската агенция за иновации, използва и други напреднали технологии, включително автоматични четки, които започват да се въртят, когато кравата се отърка в тях, щори, контролирани от показателите за времето навън, и интелигентна система за хранене.

https://technews.bg/article-115929.html
0 коментари


Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и в частност Физическият факултет участват в европейски проект за разработване на високи технологии, които се използват за новите електронни устройства за 5G и следващото поколение терахерцовия обхват. Това стана ясно на информационен ден „Графен и графенови наноструктури - новите материали на високите технологии“ в София Тех Парк, където български учени от Техническия университет IST Лисабон, Португалия и Физическия факултет на СУ представиха възможностите на материала на бъдещето - графенът. Събитието премина с огромен интерес, на което присъстваха над 70 учени и представители на бизнеса.

За по-малко от десет години графенът се превърна в основен материал в новите технологии – за графенови високочестотни транзистори, за суперчувствителни сензори, за фотоволтаици. Прилагането на графена в електродите на нови батерии и суперкондензатори се очаква да ускори масовото използване на електромобили, като намали тяхното тегло и съкрати времето за зареждане, обясни доц. д-р Живко Кисьовски, ръководител на катедра „Радиофизика и електроника“ към Физическия факултет на СУ. Той обясни, че чистият графен става чрез микровълнова плазма. Това се използва точно във високите технологии и особено в новите такива за електронните устройства за мрежите 5G и следващото поколение терахерцов обхват.

Освен това графенът се използва в биохимията и медицината. Той може да чете базите на ДНК чрез свръхчувствителни сензори. Служи още за енергосъхраняващите устройства при литиево-йонните батерии и суперкондензаторите, които ще намалят съществено теглото на електромобилите. Отделно ще се позволи зареждането на електромобилите за 5 минути, подчерта доц. Кисьовски.

Българският екип по проекта е съставен от 9 човека, изследователи от Физическия факултет на СУ. Те ще се занимават с отлагането на въглеродни вертикални нанолисти върху метални подложки, които да се използват за електроди на суперкондензаторите.

Събитието „Графен и графенови наноструктури- новите материали на високите технологии“ е по проект PEGASUS, FET-OPEN Grant Number: 766894, на европейската програма HORIZON 2020, осъществяван с ръководството и участието на български учени от IST Лисабон, Португалия и Физическия факултет на СУ. Техническият университет в Лисабон е водещ в проекта, а СУ чрез Физическия факултет участва като партньор в него. Български учен, който го ръководи е Елена Татарова, която направи презентация за микровълновите плазми за синтезиране на графен. Доц. Кисьовски представи системата за отлагане на въглеродни наноструктури при атмосферно налягане. Проф. Мирослав Абрашев направи презентация за "Характеризиране на графен с Раманова спектроскопия", д-р нели Бундалеска обясни за "Плазмен метод за третиране на графен и производни наноструктури", а проф. Евгения Вълчева представи "Изследване на електрични свойства на графен и графенови структури".

През 2010-а Константин Новоселов и Андре Гейм получиха Нобелова награда за физика за откриването на нов материал с уникални свойства – графен. Това е едноатомен слой от въглеродни атоми, подредени плътно в хексагонална решетка. За създаването графен и графенови структури е необходимо получаване на въглерод и неговото подреждане при специфични условия.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Sofijskiiat-universitet-uchastva-v-proekt-za-5G-i-terahertcovi-tehnolo_126281.html
0 коментари
Автоматизацията, електрификацията, цифровизацията, увеличаването на недостига на водачи и новите правила на ЕС променят автомобилната индустрия.Автоматизацията, електрическото задвижване, цифровизацията на транспорта, растящият недостиг на водачи, по-строгите стандарти за емисиите, дори новите административни регулации, подготвяни от ЕС, всичко това кара автомобилната индустрия да се променя. В Европа и в САЩ около 70 на сто от стоките се пренасят по шосе, докато в Китай този дял достига 75%., т.е. автомобилните превози на стоки и продукти са водещи в света, а спедиторите, доставчиците на логистични услуги и производители на камиони трябва да се справят със споменатите предизвикателства.

„Автоиндустрията реагира бързо и се насочи към многофункционални камиони и машини с различен тонаж. Развитието е толкова динамично, че само за година разнообразието от възможности, които автомобилните производители са готови да покажат, впечатлява. Как изглежда тежката автомобилна индустрията днес ще видим от 6-ти до 8-ми юни 2019 на летище „Лесново“ на изложнието TRUCK EXPO 2019, обясняват организаторите. - Тази година атракцията се нарича TRUCK TUNING SHOW – съпътстващо събитие, което ще покаже уникални тунинговани влекачи на водещи автомобилни марки. Но големият акцент са технологиите, функционалната ефективност и новостите в сектора на товарните превози“, добавят те.

Една от основните задачи на индустрията е да намалят броя на празните курсове на камионите. В САЩ и Европа те са около 20%, в Китай са два пъти повече. „Причината е в разминаването между обема на пратките, които трябва да бъдат транспортирани в дадения момент, и вместимостта на наличните камиони. Това увеличава разходите на превозвачите в рамките на техния автомобилен парк. Предизвикателството се засилва и от силно фрагментираната индустрия - големите спедитори, които оперират с огромни паркове от камиони са едва няколко, на фона на дълга редица от малки компании, които управляват малък брой превозни средства. От тяхната гъвкавост и адаптивност зависи оцеляването им на пазара“, коментират от TRUCK EXPO 2019, което се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

Холандският производител DAF например ще покаже 3 модела и 5 различни приложения. Флагманът за международни превози DAF XF 530 FT SSC –представлява седлови влекач с мощност 530 конски сили, оборудван е със спална кабина (Супер спейс) с две комфортни легла и луксозни кожени седалки на въздух. Пневматичното окачване на кабината допълва комфортното усещане при шофиране. Друг модел, който DAF ще покаже на изложението - XF 450 FAR SC, е предназначен за превозване на BDF контейнери и дава удобно решение за регионален транспорт. Товароподемността му е приблизително 14 тона. „Малкият голям“ камион на DAF LF 290 FA 18t. Е със 7-метров олекотен фургон и падащ борд и осигурява перфектно решение за дистрибутори, a CF 340 FAN SC ще бъде изложен с херметизиран фургон с полезен обем от 53,3 куб.м.

Различните нива на автономност, разработени от утвърдени производители и системите за намаляване на разхода на гориво, са на качествено ново ниво. SCANIA ще покаже два камиона за дълги разстояния, задвижвани с компресиран природен газ - SCANIA chassis R 410 A4x2NA и G 410 A4x2NA. Ще бъде показан и електрическия градски автобус Yutong Е12, който вече се движи по улиците на София и курортния комплекс „Албена“. Той изминава над 300 км с едно зареждане на батерията.

http://computerworld.bg/167822347__funkcionalnata_efektivnost_na_kamionite_e_v_centara_na_truck_expo_2019
0 коментари
<a href="https://www.youtube.com/v/WlTrxUdc3QU" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/WlTrxUdc3QU</a>

Питал ли си се какво е нужно за осъществяването на една мечта? А какво е необходимо за успешната реализация на един инженер в 21 век?

Упоритата работа, целенасочените усилия, постоянното учене и надграждането на знания и умения
са важна инвестиция, която всеки мотивиран млад инженер трябва да притежава в началото на професионалния си път.


За реализирането на мечтата да бъде истински успешен в своята работа обаче е необходимо и още нещо – подкрепа. Знаем го от дългогодишния си опит с едни от най-добрите инженери в цял свят, които работят в АББ. Те също са започнали своя път първо от университетските зали. Затова и в АББ виждаме като наша отговорност да подадем ръка на младите таланти да пораснат до успешните нови инженери на бъдещето.

Годишните стипендии на АББ Фондация „Юрген Дорман“ са израз точно на тази важна подкрепа и нашата силна вяра, че технологиите и инженерните науки са сфери на бъдещето и човешкия потенциал, на оптимизма за един по-добър свят. Защото подкрепата е това, което дава свобода, увереност и фокус върху процеса на учене и черпене на опит от вече реализирани професионалисти. Подкрепата е развиване на ценни работни навици, досег с практиката, с онези, на които искаш да приличаш.

Сега е моментът да кандидатстваш

И през 2019 г. за АББ Фондация "Юрген Дорман" ще подкрепи трима от най-добрите български студенти в инженерни специалности с пълна стипендия и много допълнителни възможности, които отварят пътя към успешната професионална реализация.

Краен срок за кандидатстване - 12 април

Стипендиите са отворени за студенти първи или втори курс редовно обучение от Технически университет, гр. София и филиал Пловдив. Кандидатите трябва да са студенти за първи път и да имат общ успех от зимен семестър 2018/2019 поне мн. добър 4,50. Общият брутен доход на двамата родители трябва да е по-нисък или равен на 2720 лв. месечно. Не на последно място, всички кандидати трябва да покажат силна мотивация и лични качества, които отговарят на ценностите на АББ.

Какво включва стипендията?

Стипендията осигурява цялостна програма за подкрепа на отличените студенти. В това число – месечен финансов стимул в размер на 5860 лв. годишно и еднократно финансиране през първата година за закупуване на компютър (900 лв.) Продължителността на финансовата подкрепа е с максимален срок от 5 учебни години, като всяка следваща година се продължава на база академичен успех, доход и представяне.

Това обаче не е всичко, защото стипендията включва още и възможности като:

* работа с ментор от АББ по време на целия период на стипендията;
* онлайн курс по английски език;
* участие в Международна среща на стипендиантите на АББ в Швейцария, която се провежда на всеки две години;
* летен стаж в АББ.
 
Често тези възможности за стипендиантите са много по-ценните в дългосрочен план. Защото ако финансовата подкрепа осигурява спокойствието и сигурността, то останалите части на програмата позволяват на стипендиантите истински да развият своите умения и знания, да ги приложат в практиката, да се развиват и да надграждат всичко научено в университета.

Не се колебайте дълго! Вижте пълните условия на стипендията и условията за кандидатстване тук.

https://www.engineering-review.bg/bg/zapochni-mechtaniya-profesionalen-pat-s-podkrepata-na-abb/2/4056/
0 коментари
Това обещава най-големият телеком в страната SwisscomНай-голямата швейцарска телекомуникационна компания Swisscom заяви в сряда, че разширява мрежата и от пето поколение (5G) и очаква да покрие територията на почти цялата страна още в рамките на 2019 г. Мрежите са изградени в партньорство с шведската телекомуникационна компания Ericsson, а първите устройства, поддържащи ги, ще са азиатски.

„Веднага след като получим концесия за новите мобилни честоти, ще активираме нашите мрежи“, каза в сряда директорът на Swisscom Урс Шепи, цитиран от швейцарската информационна агенция Keystone-SDA. Според информацията Swisscom планира да има 90% 5G покритие в Швейцария през 2019 г.

5G телефони в мрежата на Swisscom ще се предлагат от месец май – първо Oppo и LG, следвани от Samsung (от юли) и Huawei (през трето тримесечие).

За домашни устройства 5G услуги все още няма бъдат наилчни, тъй като липсват крайни устройства, които да поддържат мрежите от ново поколение., посочват от швейцарския телеком.

Миналата седмица конкурентът на Swisscom – Sunrise, стартира 5G услуга в 150 швейцарски общини.

Общественото мнение за новото поколение мрежи е разнородно. Според някои 5G е необходимо за икономическото развитие, докато други се страхуват от повишаването на лъчението от антените.

Безжичната технология на ново поколение обещава много по-бързи скорости на данни за мобилни комуникации от предишните поколения – 100 пъти по-бързи от сегашната 4G технология например.

https://www.economic.bg/bg/news/11/shvejtsariya-shte-ima-pochti-palno-5g-pokritie-oshte-prez-2019-g.html
0 коментари
Пълен контрол на CNC производствa с Интернет на "Нещата"

Овладяването на технически и организационни проблеми, когато става дума за производство, поддръжка и обслужващи процеси, става все по-важен аспект в областта на производството на металорежещи машини. Сервизът вече не представлява просто придружаващ фактор за подпомагане на пазара на машини - днес той предлага на производителите, използващи CNC машини ясно конкурентно предимство и повишава нивото на задържане на клиентите.С новото приложение Manage MyMachines можете да се възползвате от опита на SIEMENS  в областта на анализа на машинните данни и свързаните с CNC ноу-хау за продукти и процеси. С Manage MyMachines Вие имате средства да намалявате броя на непланираните часове за изчакване и престои, за увеличавате ефективността на вашите машини с CNC.

Manage MyMachines е „облачно“ приложение, предназначено за MindSphere, индустриалната IoT екосистема от Siemens

Какво представлява Manage MyMachines?

* Визуализация и управление на парк от CNC машини – локално и глобално
* Комбиниране на критични данни за работата на машините, за да получите ценни аналитични данни за общата машинна ефективност на Вашето производство
* Разработване на собствени оферти за услуги чрез CNC услуги
* Незабавно и лесно свързване със SINUMERIK

Вашите ползи от Siemens Manage MyMachines

Предимства за производителите на оригинално оборудване:

* Подобрени процеси на обслужване и оптимизирано внедряване на ресурси
* Намаляване на разходите
* Глобална наличност на експертно ноу-хау
* Възможност за разработване на цифрови бизнес модели

Ползи за клиентите:

* Подобрена наличност и по-висока производителност
*По-ниски режийни разходи за инспекции и поддръжка
* Концентрация на основната дейност
* Прозрачно състояние и история на машината

Описание на Manage MyMachinesManage MyMachines е WEB приложение за MindSphere. Той осигурява преглед на състоянието на машинния парк с възможност за показване на съответната информация за всяка свързана машина. Стандартизиран набор от специфични променливи за машинната и инструмента се събира от SINUMERIK 840D и се показва в специализирано електронно табло за управление. Важна информация за производителността може да се получи само с натискане на бутон; допълнителните променливи могат да бъдат конфигурирани ръчно. Чрез лесната за използване конфигурация на заявките могат да се откриват специфични условия в машинния инструмент, като за тази цел в MindSphere се създават известия или аларми.

Свързване

Машините със SINUMERIK 840D могат да бъдат свързани директно към MindSphere, като използват защитено вграден елемент за свързване. Ако е необходимо, клиентът може да поръча допълнителна поддръжка, предоставена от Обслужване на клиенти или регионални партньори. Моля, имайте предвид, че SINUMERIK 840D може да се свърже само към една дестинация (например MindSphere или SINUMERIK Integrate).

Ползи за клиентите

Manage MyMachines позволява наблюдение на машините на малки или големи производствени участъци по целия свят и увеличава наличността и производителността на машините с CNC. Приложението е подходящо за крайни клиенти на производители на оригинално оборудване с малък до среден размер (OEM). Manage MyMachines също позволява на производителите на машини да създават цифрови услуги и иновативни бизнес модели за своите клиенти.

Ползи за производството:

* Прозрачност за производствения статус на машината
* По-добро използване на машината
* Оптимизиране на жизнения цикъл на машината
* По-бърз анализ на грешките, дължащ се на историята на данните
* Предимства за поддръжка и обслужване:

Разработване на нови методи за поддръжка на машинния парк
По-бързо време за реакция чрез индивидуално конфигурирани аларми на машината
Възможност за нови бизнес модели между производителя и машиностроителя
Други функции на Manage MyMachines:

Вградена свързаност за SINUMERIK 840D

* Бърз и лесен процес на вграждане
* MindSphere отваря приложение за екосистема
* Модел за ценообразуване с плащане при използване
* Възможности за нови модели бизнес и услуги
* С MindSphere и Manage MyMachines ние предоставяме на нашите клиенти по-нататъшна стъпка към цифровото предприятие, особено в индустрията на машиностроенето.

Ос...

Read More

0 коментари
Страници: 1 ... 23 24 [25]