Обяви за работа

Потребители
  • Общ брой потребители: 5
  • Latest: StevensaL
Stats
  • Общ брой публикации: 630
  • Общ брой теми: 629
  • Online Today: 7
  • Online Ever: 13
  • (Август 30, 2019, 01:04:36 am)
Потребители онлайн
Users: 0
Guests: 7
Total: 7

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 25


Quectel Wireless Solutions подписа меморандум за разбирателство с LG U+, един от основните мобилни доставчици в Южна Корея, за да се засили двустранното сътрудничество по отношение на M2M модулните продукти за 4G LTE и 5GNR услуги.
 
"Мобилните абонати ще се възползват от 5G по различни начини, които могат да се обобщят като подобрени възможности за потребителите. Все пак, по-голямото въздействие е върху машините, за да направят света силно свързан и свръхинтелигентен. Впечатлени сме от невероятните технически възможности на Quectel, както и от международното им бизнес позициониране", заяви Чо Уон-Сеок, вицепрезидент на LG U+.
 
"LG U+ е огромен мобилен оператор с успешна история и пионер в предлагането на нови технологии и решения на корейския пазар. Докато навлизаме в 5G ерата, LG U+ отмества границите на IoT и свързаността още повече. Сигурни сме, че сътрудничеството помежду ни ще промени значително най-модерните 5G потребителски приложения като C-V2X, VR/AR, Smart Factory, системи за наблюдение и др.", коментира Норберт Мюрер, старши вицепрезидент на Quectel.

http://electronics-bulgaria.com/article/3183--quectel-i-lg-u--skliuchiha-sporazumenie-za-strategichesko-partniorstvo-v-oblastta-na-5gnr
0 коментари


Първият български AgriTechHack предстои да се случи в с. Изгрев, обл. Шумен, на 13 и 14 септември 2019 г. Хакатонът се организира в NIK Academy с общите усилия на НИК и Посолството на Кралство Нидерландия в Република България, FarmHack.NL

Целта на събитието е създаването на интерес и разбиране сред земеделските производители за възможностите и предимствата на дигиталните технологии, както и за ангажиране на ICT специалистите при решаването на съвременните предизвикателства в агросектора.

Форматът и задачите са разработени със съдействието на опитни холандски експерти от организацията FarmHack.NL. Участниците в хакатона ще имат на разположение внимателно подбрани ментори, които ще подпомагат процесите по разработка на проектни предложения в рамките на 28-часовото събитие.

Хакатонът дава възможност за индивидуално или отборно участие. Най-добрите идеи ще получат парични награди от наградния фонд на обща стойност 22 хил. лева.

Подбраните от организаторите теми, по които ще се разработват решения са следните:

Технологии в пчеларството – приложения за опазване на пчелни семейства; приложения за сигнализация при предприети действия от земеделци при пръскане и други; пастири за пчелни семейства и т.н.

Интернет на нещата и Автоматизации в земеделието - приложения за подпомагане земеделци и фермери, като кога е най - подходящото време да се извършват различните операции в полето; основни култури и най-подходящо време за техните обработки; мониторинг на язовири в земеделски територии и превенция от преливане и т.н.

Обработка на данни от земеделска техника - IoT Mapping, Анализ на данни от земеделска техника, проследяване и т.н.

Изкуствен интелект в земеделието - роботи в земеделието, мониторинг на култури и почви и др.

„В Холандия подобни хакатони се провеждат често в различни сектори на икономиката и производството. През годините този вид събития са се доказали като изключително ефективни, а разработените по време на тях решения, често намират реално приложение в практиката.“ – заяви Дориана Миленкова от посолство на Кралство Нидерландия в България – инициатор на събитието.

„Вярваме, че заедно можем да докажем, че българското земеделие може и трябва да бъде много по-ефективно, конкурентоспособно и успешно. Убедени сме, че в България има изключително грамотни и инициативни специалисти, както от агро-, така и от IT сектора и именно тях ще разчитаме да срещнем на АгроХакатона!“, подчерта Иво Куманов, управител на НИК, организатор на събитието.

Първият Агро Хакатон е най-голямото събитие, свързващо IT и агросектора, провеждано някога у нас. Неговите инициатори са убедени, че то е само началото на пътя към следващото ниво в земеделското производство, а обединените усилия ще доведат до постигане на реални резултати, подкрепени от високите технологии, които вече не са част от бъдещето, а работят за нас тук и сега.

Можете да се регистрирате за участие на: https://www.nik-academy.bg/events

*Хакатон (от англ. Hackathon – хакерски маратон) - е състезателно събитие, в което компютърни програмисти и други софтуерни разработчици, включително графични и интерфейс дизайнери, мениджъри на проекти и други експерти, си сътрудничат интензивно в софтуерни проекти.Целта на хакатона е създаването на концептуални софтуер или хардуер решения по предварително зададена тема, в рамките на фиксиран период от време.


https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/item/27261-nik-shte-provede-unikalen-za-balgariya-agrohakaton
0 коментари
Компанията ще пренасочи съхранението на данни към публични клауд услуги


Проблемът с въздействието на центровете за данни върху околната среда се повдига отдавна от различни организации (снимка: Cisco)

Производителят на мрежово оборудване Cisco възнамерява да изостави собствените си центрове за данни, в които хоства своята ИТ инфраструктура, в полза на облачните услуги. Така американската корпорация показва загриженост за околната среда.

В разговор с Уол Стрийт Джъръл ИТ директорът на Cisco Жаклин Гихелаар заяви, че технологичните компании като Cisco винаги трябва да мислят за оптимизиране на потреблението на енергия.

Встъпвайки в длъжност през февруари 2019 г., Гихелаар направи грижата за околната среда един от основните приоритети на Cisco. По нейните думи, през следващите пет години компанията ще намали броя на своите центрове за данни с 30% и ще увеличи обема на съхраняваните данни в публични облачни услуги като Amazon Web Services и Microsoft Azure.

Cisco вече използва публични клауд услуги, но не уточнява кои от тях. Сега компанията разполага с 22 собствени центръра за данни, разположени в различни части на света.

Проблемът с въздействието на центровете за данни върху околната среда се повдига все по-често от различни организации. IEEE изчислява, че един център за данни се нуждае от толкова енергия, колкото е необходима на 25 хиляди домакинства.

А китайската компания Huawei прогнозира, че до 2030 г. интернет ще консумира 15% от световното потребление на електроенергия.

https://technews.bg/article-118751.html
0 коментари


България ще въведе изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто Европейската комисия ще изисква от началото на следващия програмен период. Това съобщи в интервю за БНТ изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев.

Идеята е обработваните площи и развитието на културите да се следят със сателитни снимки с голяма резолюция - по десетина на месец, вместо с посещение на чиновници на място и попълване на множество документи. Tова ще става чрез данни от европейската сателитна система "Коперник", които предстои да се ползват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС.

https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7653-следят-земеделците-със-сателити-и-у-нас
0 коментари
Анализатор посочи цели за поглъщане от мрежовата компания


Пазарната стойност на Cisco в момента е 244 милиарда долара, според анализатори (снимка: Cisco)

Джеймс Фиш, анализатор от Piper Jaffray, стигна до интересния извод, че мрежовият гигант Cisco като цяло може да струва повече, отколкото сумарната стойност на отделните му подразделения.

Според него, пазарната стойност на Cisco в момента е 244 милиарда долара, или 57 долара на акция, което е с 20% повече от котировките на компанията при закриването на борсата във вторник, 20 август.

Експертът определя подразделението „Инфраструктурни платформи” като най-скъпата бизнес единица на Cisco – тя може да струва 101 милиарда долара. В нея влизат комутатори, рутери и решения за центрове за данни.

Направлението „Приложения” (софтуер и продукти за телеконференции) се оценява на 47 милиарда долара, подразделението „Сигурност” (решения за информационна сигурност) струва 37 милиарда долара, а останалите активи на компанията – 50 милиарда долара.

Джеймс Фиш съветва Cisco да не разделя бизнеса си. Изследванията показват, че котировките на компанията ще се повишават с разрастване на бизнеса на нейните подразделения.

В своя доклад специалистът изброява компании, които според него биха могли да бъдат погълнати от Cisco. В списъка фигурират Splunk, PagerDuty, ServiceNow, Akamai, Cloudflare, Fast, Sailpoint, Exabeam и Nutanix.

Към края на борсовата търговия на Nasdaq във вторник, 20 август, цената на акциите на Cisco достигна 47,93 долара за брой, което бе с 1,18% повече отколкото в понеделник.

https://technews.bg/article-118728.html
0 коментари
Предоставя психологическа информация за хората, които я носят


Лепенката е изключително гъвкава и комфортна за употреба, като с всяко движение на човешката ръка улавя важни информация (снимка: Bao Lab / Stanford)

На хората днес се налага да извършват все повече дейности едновременно, в резултат на което расте търсенето на по-качествени и по-леки устройства, които да проследяват ефективността им.

Вече имаме два интересни прототипа на сензори, разработени от изследователи в университетите Станфорд и Бъркли. Те представляват изключително фини лепенки, които полепват плътно по кожата и предоставят психологическа информация за лицата, които ги носят.

Лепенката е изключително гъвкава и удобна за носене, като с всяко движение на човешката ръка, софтуерът улавя важни информационни компоненти, които накрая оформят анализи. Тя отчита и най-леките промени при всеки импулс, който сърцето извършва, и всякакви изменения, свързани с дишането.

Дизайнът тепърва ще претърпява промени, които да направят лепенката още по-комфортна при употреба и по време на по-интензивни дейности.

Специалната лепенка носи името „BodyNet” и е разработена от фина пластмаса, която позволява лесно масово производство и безпроблемна рециклируемост.

https://technews.bg/article-118688.html
0 коментари


Улеснява се процедурата за регистрация на доставчиците на GPS данни, които ще се използват за изчисляване на дължимите от тежкотоварните автомобили тол такси. Доставчиците на GPS данни ще предоставят за обработка на националните доставчици на услуги – партньори на Агенция „Пътна инфраструктура“, информация за географското позициониране на техните клиенти по републиканската пътна мрежа. На база на обработените GPS данни „елките“ на Националното тол управление ще изчисляват дължимата тол такса на съответния тежкотоварен автомобил.

Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на промени в Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на  смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. С измененията  Наредбата се привежда в съответствие с поправките в Закона за пътищата.

Действащата наредба предвижда доставчиците на декларирани (GPS) данни да сключват договор при Общи условия с АПИ, която да обработва и  допълва информацията за изчисляването на дължимите тол такси. С промените в наредбата се предлага да отпадне тази необходимост и да се намалят изискванията към доставчиците на декларирани (GPS) данни, а те да подписват договор с Националните доставчици на услуги и ЕУЕСТ доставчиците. Партньорите на АПИ ще обработват GPS данните и ще ги превръщат в т.нар. тол декларации, които ще изпращат към тол системата за изчисление на дължимата тол такса. Отпадането на този ангажимент на АПИ няма да изисква допълнителен финансов ресурс.

Същевременно Пътната агенция запазва контролните си функции над дейността на доставчиците на декларирани (GPS) данни, като се предвижда да ги вписва в публичен списък при облекчени условия.

Запазват се изискванията към доставчиците на декларирани данни да притежават валиден сертификат съгласно БДС EN ISO 9001 или еквивалентен документ, да разполагат с техническо оборудване, необходимо за събиране и предоставяне на данни за географското позициониране и изминатите участъци от платената пътна мрежа. Те трябва също така да имат специализиран персонал с опит и с необходимата квалификация, чрез които да могат непрекъснато да изпълняват изискванията на АПИ, както и да имат добра репутация.

С промените в Наредбата се привежда в съответствие със Закона за пътищата премахнатото задължение АПИ да организира разпространението на бордови устройства, регистрацията на ползватели на платената пътна мрежа, директното им отчитане и усвояване на суми от поддържан от тях баланс. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците, които в различните си качества предоставят  услуги по електронно събиране на пътни такси, като АПИ няма да плаща допълнително за това.

Услугите, предоставяни в разкриваните от АПИ пунктове за продажба, ще бъдат плащане на винетна такса и купуване на маршрутна карта. Тол такса ще може да се плаща в пунктовете за продажба, разкривани от националните доставчици на услуги и от ЕУЕСТ доставчиците.

Проектът на документа може да видите ТУК.

https://www.geomedia.bg/novini/item/7649-%D1%82%D0%BE%D0%BB-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8-%D1%81-gps-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8
0 коментари


Швейцарският производител на безжични решения за позициониране u-blox и Arvento Mobile Systems, световен пионер в телематиката и технологиите за проследяване на автомобили, представиха новата система за проследяване на превозни средства imt.x1.

Системата imt.x1 на Arvento е качествено различна от другите решения в тази област благодарение на своя 6-осен жироскоп, който може да отчита в три измерения движения, причинени от аварийно ускорение, рязко спиране, отклонение от курса и дрифт. Системата разполага с различни опции за свързаност, включително двоен CANBus и Bluetooth, и е съвместима с eCall, като събира и предоставя данни за анализ от аварийни ситуации и други функции за проследяване на превозните средства. Тя използва мощен Arm микроконтролер от следващо поколение.

Новият продукт е пореден резултат от успешното 8-годишно стратегическо партньорство между Arvento и u-blox. "u-blox е повече от доставчик. Като световен лидер в IoT сектора, предоставящ високоефективни IoT модули, платформи и услуги за поддръжка, u-blox е нашият надежден технологичен партньор, който работи в тясно сътрудничество с нас, за да отговори на нуждите и проблемите на клиентите", коментира Йозер Хинкал, главен управител на Arvento.

Високочувствителното и прецизно позициониране на системата imt.x1 е осигурено чрез интегрирането на 2G, 4G и 5G клетъчни модули на u-blox, както и на GNSS (Global Navigation Satellite Systems) модули.

Разработката на imt.x1 перфектно се привежда в съответствие с визията и мисията на Arvento като разработчик на усъвършенствани автомобилни телематики и устройства за проследяване на превозни средства и ще бъде налична от август 2019 г

http://electronics-bulgaria.com/article/3182--u-blox-i-arvento-obiaviha-nova-sistema-za-proslediavane-na-prevozni-sredstva
0 коментари
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 25